Saimaa Kumppani Lake Saimaa - Purest Finland Alvar Aalto Cities
Valitse taustaväri:

Varkaus Nimi kummastuttaa pientä kulkijaa, eikä suuri kulkijakaan kenties selvää saa varmuudella siitä miksi nimi on sellainen, eikä myöskään siitä kuka antoi sen.

Mutta moni taitaa olla siitä yhtä mieltä, että nimi on alkujaan lappalaisten kieltä: VYÖRKÄ Ja jos uskoo vähääkään historian maikkaa, tuo hieno sana tarkoittaa jotain kätköpaikkaa.

Jännittävää. Niinpä niin! Mitä kätköön kätkettiin?

Karvahattu, polttopuita, pelikortit, hirven luita, korvaläpät, väliseinä, polvisukat jäätyneinä, jousipyssy, vauvan tuti, hanhensulka – kuti-kuti lato, sato, kastemato, taikka Ämmäkosken pato, nuoli, tuoli, irtonenä. Niin ja kaikkein viimeisenä tulee mieleen AARRE! Ja jos se on aarre, tietenkin, mielelläni sen löytäisin.

Mutta kun ei ole aarrekarttaa, mistä aarrebussi starttaa? Uimahallin edustalta? Pirtinvirran sillan alta? Tumin nakkikioskilta? Rautakaupan rappusilta? Ei se bussi mistään starttaa, kun ei ole aarrekarttaa. Voi suora, mutka ja kaarre! Silti Varkaudessa on aarre!

Ja jos etsii ihan tarkasti, löytää ajatuksen raikkaan: Se aarrehan on kätketty tänne ihan joka paikkaan. Kun lähtee sitä etsimän parasta aloittaa itsestään. Se aarre olet sinä. Niin ja myöskin minä. Ja se löytyy kyllä, kun vain pysytellään ystävinä.

Jukka Itkonen