Lake Saimaa - Purest Finland
Valitse taustaväri:

Tervetuloa kokemaan Aalto Saimaan rannalla Varkaudessa!

Päiväretki
AALLON HARJALLA SAIMAALLA, VARKAUDESSA 

 • Voimassa  1.6. -31.8.2020
  Mahdollinen myös muina aikoina ohjelman sisältömuutoksin
 • Henkilömäärä: Bussi max. 50 henkilöä
 • Yksittäisille asiakkaille suosittelemme omatoimikierrosta maksuttomilla kaupunkipyörillä Aalto Varkaus -karttaesitteen tai Tarinasoittimen mobiilioppaan avulla www.tarinasoitin.fi/varkausaalto

Varkaudessa pääset tutustumaan vanhaan teollisuuskaupunkiin, johon Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkensä. Hän aloitti Varkauden tehtaiden suunnittelijana 1930-luvun puolivälissä ja vaikutti tässä roolissa kymmenisen vuotta. Oli myös useita suunnitelmia, jotka jäivät toteutumatta. Lisäksi pääset näkemään kaupungin muuta vanhaa rakennushistoriaa, tutustumaan Saimaan järvialueen luontoon sekä savolaiseen ruokakulttuuriin. 

Funktionalismin kärkijoukoissa vaikuttanut Alvar Aalto tähtäsi suunnittelullaan edistyksellisempään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan. 1940-luvulla tärkeäksi tavoitteeksi tuli myös jälleenrakentaminen ja sen järkevä toteuttaminen. Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Varkauden talotehtaasta valmistui satoja Aallon suunnittelemia tyyppitaloja ympäri Suomen. 

Varkauden yli 200-vuotinen teollisuushistoria näkyy kaupungin arjessa. Vuosien mittaan on menestyksellisesti luotu mm. ruukki- ja konepajatoimintaa sekä laivanrakennus-, puunjalostus- ja paperiteollisuutta. Tänä päivänä Varkaus tunnetaan myös energiateknologian osaamisesta.

Osa vanhasta teollisuusalueesta on muuntautunut modernin kalatalouden keskukseksi. Varkaudessa nautitaan Saimaan vedessä, ympäristöystävällisesti kasvanutta kirjolohta, sampea ja kaviaaria. 

Teollisuuden historiaa täydentää hienosti Mekaanisen Musiikin Museo, joka esittelee mekaanisen musiikin kansainvälistä historiaa 1800-luvulta tähän päivään. 

Retkipäivän sisältö

10.00–11.00 Kinkamon Aalto
Kinkamo on ensimmäinen Alvar Aallon Varkaudessa toteutettu rakennus vuodelta 1939. Sisustussuunnitelma on Aino Aallon käsialaa ja kalusteissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Kinkamo sijaitsee kauniissa rantamaisemassa mäntypuiden ympäröimänä. Rakennukseen on esteetön kulku.

11.00–12.45 Aalto Varkaudessa-opastus
Bussikierroksella esitellään Aallon vaikutusta Varkauden kaupunkisuunnitteluun. Tutustutaan Aallon pientalotuotantoon ja Varkauden Talotehtaan Aallon suunnitelmiin pohjautuviin tyyppitaloihin.

12.45–14.00 Valinnanvarainen lounas
Lounas asiakkaan valinnan mukaan valitsemassa paikassa, lisämaksullinen. Ruokapaikat Visit Varkaus -nettisivuilla.

14.00–15.00 Taidekeskus Väinölä
Taidekeskus Väinölä on 105-vuotias idyllinen puutalo, joka toimi tehtaan johtajan ja virkailijoiden asuntona. Väinölä on ihastuttavan Naivistit Varkaudessa –kesänäyttelyn tyyssija.

15.15–16.15 Terassikahvila Torni
1950-luvun arkkitehtuuria edustavan Vesitornin laella toimii kesällä Terassikahvila Torni, jossa voi nauttia upeista näkymistä herkullisten tarjoilujen äärellä.

16.30 -17.45 Mekaanisen Musiikin Museo
Mekaanisen Musiikin Museon vauhdikas ja tarinoiden siivittämä opastettu kierros tutustuttaa museon hämmästyttävään soitinkokoelmaan. Ihmeelliset instrumentit ovat esillä suurissa, oman aikakautensa mukaisesti sisustetuissa saleissa.

 • Aikataulua voidaan muuttaa asiakkaan toiveiden perusteella.
 • Vaihtoehtoisena kohteena on tarjolla pääsymaksuton Varkauden Museot. Näyttely Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta esittelee paikkakunnan teollisuuden historiaa työntekijöiden näkökulmasta 1800-luvulta nykypäivään. Alakerran saleissa on kesällä 2020 taidenäyttelyssä suomalaista ekspressionismia vuosilta 1916-1922.
 • Retken kohteet Kinkamon Aaltoa lukuunottamatta ovat mahdollisia myös yksittäisille asiakkaille, jolloin tutustumiskierros tehdään omatoimisesti maksuttomilla kaupunkipyörillä Aalto Varkaus -karttaesitteen tai Tarinasoittimen mobiilioppaan avulla www.tarinasoitin.fi/varkausaalto.

Päiväretken hinta asiakkaan omalla bussilla

 • Ryhmäkoko 11–20 hlöä: 60 € / hlö
 • Ryhmäkoko 21–30 hlöä: 47 € / hlö
 • Ryhmäkoko 31–50 hlöä: 42 € / hlö

Hintaan sisältyvät palvelut:

 • Aalto-opastus valitun kuljetusvälineen kyydissä 
 • Tutustuminen Kinkamon Aaltoon, esittely ja kahvit
 • Opastettu kierros Mekaanisen Musiikin Museossa 
 • Pääsylippu Taidekeskus Väinölän Naivistit-näyttelyyn

Lounas asiakkaan valinnan mukaan, lisämaksullinen.
Terassikahvila Torni on pääsymaksuton kohde, tarjoilut lisämaksusta.
Kaupunkipyöriä saa lainaan maksutta ja Varkaus Aalto -karttaesite on maksuton.

Myynti:

Savonlinna Tours
Päivi Ruuskanen
+358 50 548 4004, sales@savonlinnatours.fi
www.savonlinnatours.fi

Tietoa muista Suomen Alvar Aalto -kohteista visit.alvaraalto.fi