Saimaa Kumppani Lake Saimaa - Purest Finland Alvar Aalto Cities
Valitse taustaväri:

Vanhan Varkauden syksyinen miljöö kutsuu kokijaansa

Aivan Pohjois-Savon eteläosassa sijaitsee liki 20 000 asukkaan Varkaus. Valtateitä ajavat autoilijat tunnistavat nimen kaksoismerkityksen ja kenties naurahtavat sille ohi ajaessaan. Harva tänne kuitenkaan saapuu sattumalta, ja Valtatie 5 kuljettaa satunnaisen matkailijan usein lujaa ohitse. Tämä on tietysti sääli, sillä Varkaus on kaupunki, jonne kenen tahansa sopisi piipahtaa ohikulkumatkalla tai lähteä vaikka ihan asioikseen. Yksi syy tähän on Vanha Varkaus.

Vanha Varkaus on kaupungin, joka vielä ennen vuotta 1929 tunnettiin nimellä Warkaus, historian ydinalueita, ja 1800-luvun loppupuolelle ajoitettavan historian aistii yhä vahvasti kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Vanha Varkaus on pieni ja kompakti alue, jossa kilometrin säteellä tapaa monenlaista, sillä teollisuus, kulttuuri, luonto sekä vanha ja uusi elävät rinnakkain tiiviissä vuorovaikutuksessa.

Varkaus on toteutunut utopia

Varkaus – ja Vanha Varkaus sen sydämessä – on toteutunut utopia, sillä suunnittelussa ei lähdetty pelkästä teollisuusyhteisöstä vaan samalla rakennettiin myös uutta kauppalaa. Teollisuuden kehittämisen toimenpiteet loivat pohjaa kasvulle 1900-luvun alkupuolella, ja alue oli käytännössä vielä tyhjä paperi, vaikka toki jotain näillä sijoilla olleesta Ruukista oli säästynytkin 1800-luvun puolelta. Kasvun suunnitelmaa kuitenkin tarvittiin.

Varkaus on alueena hyvin poikkeuksellinen, sillä missään muualla Suomessa ei alueelle laadittu ensimmäinen luonnos ole toteutunut samalla tavalla yksi yhteen kuin se toteutuu Varkaudessa. Vielä poikkeuksellisempaa on, että tämä kaikki on edelleen olemassa. Alueella on valtavasti kerroksellista, kiinnostavaa rakennuskantaa, joka kutsuu arkkitehtuurin ja rakennusperinnön ystäviä vierailemaan.

Teollinen kulttuuriperintö kutsuu tutkimusmatkalle

Vanhan Varkauden vanha puutalo- ja tehdasmiljöö on nähtävyys jo itsessään. Alueella sijaitsee kolme valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä: Päiviönsaaren keskusta, tehdasalue sekä Kommilan ja Kosulanniemen asuinalue. Miljöö, jossa puutalot, 50-lukuiset kerrostalot sekä 1900-luvun alun museo- ja tehdasrakennukset limittyvät toisiinsa on merkittävä osa rakennettua kulttuuriympäristöä ja teollista kulttuuriperintöä. Varkaudessa toimii tänäkin päivänä modernin teknologian yrityskeskittymä, ja monet teollisuustoimijat pitävät majaansa vanhoissa, tähän päivään saakka säilyneissä tehdashalleissa. Täällä teollista historiaa ei ole tuhottu, vaan mennyt aika on saanut arvoisensa paikan osana nykypäivää. Arkkitehtonisesti Vanha Varkaus onkin uniikki kohde, jolle luonnon syksyiset värit antavat upeat puitteet.

Syksyinen Vanha Varkaus tarjoaa monenlaista koettavaa

Syksyn saapuessa on mukava tutustua kotimaan matkailutarjontaan. Miksi et kääntyisi Varkauteen? Koe Varkaus – se yllättää aina!

Teollisen kulttuuriperinnön lisäksi syyskausi tarjoaa Varkaudessa ja sen sydämessä Vanhassa Varkaudessa monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia kulttuurista kiinnostuneille. Tällaisia ovat mm. Konstrundan-viikonloppu, Varkaus-päivät, Syys-Vekara ja Finnhits-yhteislaulu Varkauden museolla. Syyskuun lopulla ravintolaviikonloppu esittelee paikallisia herkkuja ja uusia makuelämyksiä erikoistarjousten myötä.

Vanha Varkaus – Utopistisempi kuin luulitkaan.