Saimaa Kumppani Lake Saimaa - Purest Finland Alvar Aalto Cities
Choose the background color:

Varkaus yllättää kesämatkailijan
– oletko tiennyt näistä erikoisista käyntikohteista?

Varkaudessa riittää katsottavaa ja koettavaa useammankin päivän ajalle. Museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi kesäpäivää voi viettää kivoissa kahviloissa tai ravintoloissa.

Olemme koonneet alle poimintoja mielenkiintoisista käyntikohteista, valitse niistä itsellesi mieluisimmat.


Mekaanisen Musiikin Museo

Suomessa on lukuisia erilaisia museoita, mutta on olemassa vain yksi Mekaanisen Musiikin Museon kaltainen! Paikan ainutlaatuisuutta on oikeastaan mahdotonta pukea sanoiksi, joten tämä elämys pitää kokea paikan päällä. Museossa on huikea satojen erilaisten mekaanisen musiikin laitteiden kokoelma. Mekaanisen Musiikin Museota onkin kuvailtu yhdeksi Suomen erikoisimmista ja hauskimmista nähtävyyksistä, joka on taatusti mieleenpainuva kokemus kaikenikäisille, sillä museokierrokseen kuuluva show pitää sisällään niin soittoa kuin lauluakin.

Tattoo Museo
Varkaudesta löytyy myös Suomen ainoa tatuointikulttuurin historiaan keskittyvä museo, joka avautuu poikkeuskevään jälkeen heinäkuussa. Tänne kannattaa ehdottomasti piipahtaa, vaikka omasta ihosta ei kuvia löytyisikään. Tattoo Museon aineisto on osa toisen perustajansa William Robinsonin kansainvälistä kokoelmaa, jota hän on kerännyt kymmenien vuosien ajan. Pelkästään erilaisia tatuointilaitteita on museossa esillä satoja. Ja mikäli tämän museokierroksen jälkeen herää ajatus oman tatuoinnin ottamisesta, löytyy museon yhteydestä myös tatuointistudio.


Taidekeskus Väinölä

Varkauden Taidekeskus Väinölä on kohde, jonne matkataan kesällä pitkienkin matkojen takaa. Syy siihen on ILOA… TOIVOA – Naivistit Varkaudessa -näyttely, jossa on esillä 60 taiteilijan teoksia. Mutta jo pelkästään Väinölän idyllinen miljöö on vierailun arvoinen, sillä pihapiirissä tuntuu siltä kuin astuisi johonkin eri maailmaan. Yli sata vuotta sitten tehtaan virkailijoiden asunnoksi rakennettu talo liittyy olennaisena osana Varkauden maineikkaaseen teolliseen historiaan. Väinölä on mielenkiintoinen vierailukohde kaikenikäisille, sillä taiteen lisäksi tarjolla on erilaisia tapahtumia Wäinölä Areenalla, nukketeatteria, taidesuunnistusta sekä Kalakukko-katujunakierroksia.


Anton Lindforss: Hyvinkäällä, kuva Jani Pakkala
Varkauden museo ja taidemuseo
Aivan Väinölän vieressä sijaitsee toinen Varkauden historian kannalta merkittävä rakennus, vuonna 1914 rakennettu Tehtaan hotelli. Nykypäivänä tämä kaunis rakennus kätkee sisäänsä Varkauden museon ja taidemuseon. Tänä kesänä museon alakerrassa on esillä suomalaista ekspressionismia keräilijä Jani Pakkalan kokoelmasta Savon villit -näyttelyssä. Yläkerrassa voi puolestaan sukeltaa Varkauden teollisuuden historiaan työntekijöiden näkökulmasta aina 1800-luvulta nykypäivään saakka Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta -näyttelyssä.


Keskuskonttori

Teollisuus ja tehtaat merkittävä osa Varkauden historiaa ja myös nykyisyyttä. Ylpeys kaupungin teollisesta historiasta heijastuu myös siinä, miten hienosti vanhoja rakennuksia on valjastettu nykyajan palveluiden käyttöön. Yksi hyvä esimerkki siitä on tehtaan vanha keskuskonttori, joka on nykyään yksityinen kulttuuritalo kahvila- ja ravintolapalveluineen. Keskuskonttorin galleriassa on näyttelyitä ja taide-elämysten ohessa on mukava istahtaa nauttimaan trattorian ja kissakahvilan tarjoiluista.


Taipaleen kanava-alue ja Kanavamuseo

Kesäpäivistä ja auringonpaisteesta kannattaa nauttia ulkona. Varkaudessa ulkoilun yhteyteen voi helposti yhdistää useita mielenkiintoisia käyntikohteita, joista yksi on Taipaleen kanava-alue. Jo pelkästään ohikulkevien veneiden kulku kanavassa on mielenkiintoista nähtävää, mutta myös Kanavamuseo ja aluetta kiertävä Kanavapolku tarjoavat paljon tietoa alueen historiasta, esimerkiksi 180 vuotta vanhasta kivikanavasta. Kanavamuseon kahvilassa voit pysähtyä vilvoittelemaan vaikka jäähilejuoman ja jäätelön parissa.

Terassikahvila Torni
Aivan Varkauden keskustan tuntumasta löytyy huikea käyntipaikka niin perheille, kaveriporukoille kuin vaikka ihan yksinkin liikkuville. 45 metrin korkeuteen kohoavan Vesitornin huipulla toimii kesäisin Terassikahvila Torni, josta avautuvat näkymät kaupungin ylle ja Saimaan vesistöön. Upeita maisemia pääsee ihailemaan ilman pääsymaksua ja samalla voi nautiskella Terassikahvila Tornin antimista.


Kuva Kukkakievarin musiikkikahvila
Tunnelmalliset kahvilat

Ehdoton vierailun arvoinen paikka on kauniissa maalaisympäristössä sijaitseva Kukkakievarin musiikkikahvila Puurtilassa.  Herkuttelun lomassa ilmoille saattaa kajahtaa piano-, viulu-, klarinetti- ja laulumusiikkiakin. Kukkakievarin ladossa on esillä taidetta ja lapset voivat hoitaa pihapiirissä asuvia kanoja, kaneja ja hevosia. 
Rento ja moderni Gaffer-Cafe Forumissa on valittu 2019 Varkauden parhaaksi palvelultaan ja tarjoilut ovat asiakkaiden kehumia. Nostalgista vanhaa tunnelmaa edustaa Varkauden Wanhan Aseman kesäkahvila. Herkuistaan tunnettuja ovat myös Kahvila Nautinto Prismassa, Virtasen Pulla-Puoti Päiviönsaaressa ja Kahvila Kerma Kerma Kauppakadulla. 


Blue Lake Cruises

Risteilyt kuuluvat kesään ja Varkaudessa laivan kyytiin pääsee kätevästi keskustasta Päiviönsaaresta. Blue Lake Cruises tekee maisemaristeilyjä Varkaudesta Rantasalmen Järvisydämeen. Kaunis reitti vie sokkeloisten saariketjujen välissä läpi Linnansaaren kansallispuiston maisemien.


Hertunranta

Aivan Varkauden keskustassa sijaitsevassa Hertunrannassa voi tehdä mukavia kävelyretkiä järvimaisemissa tai ottaa vaikkapa selfien rantabulevardilla tehtaan piippujen näkyessä taustalla. Uimarannalla voi pulahtaa veteen tai herätellä lihaksia lähiliikuntapaikassa. Hertunrannassa sijaitsee myös kulttimaineeseen kohonnut Konttiravintola Morton.


Kämärin saari ja Ämmänkoski

Retkelle Kämärin luontopolulle pääsee kävellen keskustasta. Kämärin saari on suosittu ulkoilualue Ämmänkosken ja historiallisen Taipaleen kanava-alueen välissä. Luonto on monipuolinen ja eläinlajisto on runsas. Polku johtaa lehtipuuvaltaisessa lehdossa koskimaisemiin, yli puusiltojen uimarannan äärelle ja urheilualueelle. Luonto elää tiiviissä yhteydessä kaupungin kanssa.

Lue lisää Varkauden käyntikohteista ja suunnittele mukava lomareissu Savoon Saimaan rannalle www.visitvarkaus.fi