Lake Saimaa - Purest Finland
Valitse taustaväri:

Leppoisaa lomailua kiireettömästä savolaisesta elämänmenosta nauttien

Ihmeelliset instrumentit ovat vallanneet kodikseen Mekaanisen Musiikin Museon. Siellä soitto soi ja hauskat tarinat siivittävät opastettua kierrosta. Heinäkuussa Varkaudessa avautui myös Suomen ainoa, tatuointikulttuuriin liittyvää aineistoa ja välineitä esittelevä Tattoo Museo. Nämä molemmat museot ovat ainoat alallaan Suomessa.

Taipaleen kanava-alueella voi puolestaan tutustua 179-vuotiaaseen kivikanavaan ja seurata toiminnassa olevan kanavan liikennettä. Kanavamuseossa esitellään Pohjois-Savon vesireittien rakentamisen ja vesiliikenteen historiaa. 

Varkauden yli 200-vuotinen teollinen historia on läsnä arjessa ja teollisuuden ympärille rakennettu Vanha Varkaus on arkkitehtuuriltaan ainutkertainen. Siihen voi tutustua Varkauden museossa ja Vanha Varkaus -kävelykierrosesitteen sekä Alvar Aalto Varkaudessa -esitteen ja mobiilikierroksen avulla.

MONIPUOLINEN NÄYTTELYKESÄ
Taidekeskus Väinölässä odottaa hyväntuulen tunnelma ILOA – ELÄMÄÄ -naivistinäyttelyssä. Idyllinen Vanhan Varkauden talo on kuin tehty lämminhenkisen naivistitaiteen tyyssijaksi. Lisäohjelmaksi on tarjolla taideseikkailu perheille, Nukketeatterin lumoa tiistaisin, Kalakukko-katujunakierrokset ja  viikottaiset Wäinölän pihapiirin tapahtumat heinä-elokuussa.

Aivan Väinölän vieressä sijaitsee Varkauden taidemuseo, jossa on taidemaalari ja taidegraafikko Meeri Torvisen (1933-2018) muistonäyttely. Taipaleen kanavamuseossa on koko perheelle sopiva Raija Laitisen nukkeanimaatio Haminalahden kartanon kesäpäivä 1830. Se sisältää kolmiulotteisia tuokiokuvia kanavankaitsija Julius von Wrightin ja taiteilijaveljesten perheen elämästä. Historiallisessa Keskuskonttorissa on heinäkuussa esillä Varkauden Kuvataideyhdistyksen retrospektiivinen 70-vuotisjuhlanäyttely sisältäen mm. kuvanveistäjä Taru Mäntysen teoksia.

HERKUTTELUA
Kun vatsasta alkaa kuulua kurinaa, suunnaksi kannattaa ottaa Hertunranta, joka on suosittu kesäinen kohtauspaikka Varkauden ytimessä Saimaan rannalla. Uudistetussa Konttiravintola Mortonissa  saa paikallisista raaka-aineista tehdyt, seutukunnan parhaat burgerit ja maistuvat salaatit. Vähän matkan päässä uusi Harri’s Kitchen monine terasseineen tarjoaa maukasta lähiruokaa mm. järvikalaa Saimaan Tuore-lohta rennossa, viihtyisässä ympäristössä Pirtinvirran rannalla.

Vesitornin laella sijaitsevan Terassikahvila Tornin uuden lasiterassin ansiosta siellä voi ihailla Varkauden maisemia ja nautiskella monenlaisia herkkuja joka säällä.

Iltaisin avoinna olevassa Hotel Oscarin ravintolassa saa tunnetusti hyvää ruokaa ja voi nauttia oman paikkakunnan kaviaaria ja lohta. Päiviönsaaren Kiinalainen Ravintola runsaine sushivalikoimineen ja Kiina Keittiö Kauppakadulla tiedetään paikallisten keskuudessa herkullisista aterioistaan ja hyvästä palvelusta.

Persoonallisia kahviloita Varkaudessa on tänä kesänä koko joukko; Warkauden Vanha Asema puoteineen, nuorten yrittäjien Kukkakievarin musiikkikahvila Puurtilassa, suosittu Gaffer-Cafe  ja Taipaleen kanavamuseon kahvila. Uusin, heinäkuussa avattu kesäkahvila Kinkamon Aalto on pala designia ja historiaa, sillä vuonna 1939 valmistuneen Kinkamon päärakennuksen on suunnitellut Alvar Aalto.

JÄRVELLE
Varkautta ympäröivistä vesistömaisemista pääsee parhaiten nauttimaan veneillen tai risteilyllä. Voit vuokrata oman veneen, tilata risteilyn omalle pikkuporukalle sähköaluksella tai moottorikäyttöisellä veneellä, hypätä kylpyläristeilylle Järvisydämeen vievän laivan kyytiin  tai varata ryhmälle aidon Saimaan höyrylaivaristeilyn.

TUNNELMAA TAPAHTUMISSA
Varkauden kesän tapahtumat tarjoavat ajanvietettä lomailijoille. Hauskoja ja viihdyttäviä kesäteatteriesityksiä on peräti neljä erilaista. Valtakunnan monipuolisin lasten tapahtuma Vekara-Varkaus festivaaliviikko 10.-16.6. juhlii 25 vuottaan ystävyysteemalla. Lypsyjakkaranheiton SM-kilpailut 29.6. kisataan perinteisessä maalaismaisemassa. Varkauden KesäKlassinen 10.-14.7. luo upeita musiikkielämyksiä ja koskettavia hetkiä persoonallisissa konserttipaikoissa. Joroisten Musiikkipäivät 19.-28.7. sisältää laajan kattauksen klassisen musiikin helmiä ja laadukasta viihdettä. Dekkarit-festivaali – Rikospaikkana Varkaus 2.-4.8. kokoaa yhteen dekkarin ystäviä ja dekkarikirjailijoita ympäri Suomen. Varkauden nimikkokalan kunniaksi vietetään Sampea ja Samppanjaa -festaria 9.-10.8., jolloin pääosassa on musiikki-, ruoka- ja juomaelämykset. 

Kaikkea tätä ja vielä paljon muutakin mukavaa ajanvietettä on tiedossa Varkaudessa vieraileville, katso lisää www.visitvarkaus.fi
Tervetuloa Savoon Saimaan rannalle!