Lake Saimaa - Purest Finland
Valitse taustaväri:

Tervetuloa kokemaan Aalto Saimaan rannalla Varkaudessa!

Tarjolla on kesällä 2020 kaksi erilaista retkivaihtoehtoa:

AALLON HARJALLA SAIMAALLA – Päiväretki Varkaudessa 1.6. -31.8.

VETTEN LAILLA – KIRKKOVENEELLÄ KINKAMOON
Souturetki tiistaisin 30.6., 7.7., 14.7. ja 21.7. klo 17

Retkien tarkemmat sisältötiedot alla.

*********************************************************************

Päiväretki
AALLON HARJALLA SAIMAALLA, VARKAUDESSA 

 • Voimassa       1.6. -31.8.2020
  Mahdollinen myös muina aikoina ohjelman sisältömuutoksin
 • Henkilömäärä: Bussi max. 50 henkilöä
 • Yksittäisille asiakkaille suosittelemme omatoimikierrosta maksuttomilla kaupunkipyörillä Aalto Varkaus -karttaesitteen tai Tarinasoittimen mobiilioppaan avulla www.tarinasoitin.fi/varkausaalto

Varkaudessa pääset tutustumaan vanhaan teollisuuskaupunkiin, johon Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkensä. Hän aloitti Varkauden tehtaiden suunnittelijana 1930-luvun puolivälissä ja vaikutti tässä roolissa kymmenisen vuotta. Oli myös useita suunnitelmia, jotka jäivät toteutumatta. Lisäksi pääset näkemään kaupungin muuta vanhaa rakennushistoriaa, tutustumaan Saimaan järvialueen luontoon sekä savolaiseen ruokakulttuuriin. 

Funktionalismin kärkijoukoissa vaikuttanut Alvar Aalto tähtäsi suunnittelullaan edistyksellisempään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan. 1940-luvulla tärkeäksi tavoitteeksi tuli myös jälleenrakentaminen ja sen järkevä toteuttaminen. Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Varkauden talotehtaasta valmistui satoja Aallon suunnittelemia tyyppitaloja ympäri Suomen. 

Varkauden yli 200-vuotinen teollisuushistoria näkyy kaupungin arjessa. Vuosien mittaan on menestyksellisesti luotu mm. ruukki- ja konepajatoimintaa sekä laivanrakennus-, puunjalostus- ja paperiteollisuutta. Tänä päivänä Varkaus tunnetaan myös energiateknologian osaamisesta.

Osa vanhasta teollisuusalueesta on muuntautunut modernin kalatalouden keskukseksi. Varkaudessa nautitaan Saimaan vedessä, ympäristöystävällisesti kasvanutta kirjolohta, sampea ja kaviaaria. 

Teollisuuden historiaa täydentää hienosti Mekaanisen Musiikin Museo, joka esittelee mekaanisen musiikin kansainvälistä historiaa 1800-luvulta tähän päivään. 

Retkipäivän sisältö

10.00–11.00 Kinkamon Aalto
Kinkamo on ensimmäinen Alvar Aallon Varkaudessa toteutettu rakennus vuodelta 1939. Sisustussuunnitelma on Aino Aallon käsialaa ja kalusteissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Kinkamo sijaitsee kauniissa rantamaisemassa mäntypuiden ympäröimänä. Rakennukseen on esteetön kulku.

11.00–12.45 Aalto Varkaudessa-opastus
Bussikierroksella esitellään Aallon vaikutusta Varkauden kaupunkisuunnitteluun. Tutustutaan Aallon pientalotuotantoon ja Varkauden Talotehtaan Aallon suunnitelmiin pohjautuviin tyyppitaloihin.

12.45–14.00 Valinnanvarainen lounas
Lounas asiakkaan valinnan mukaan valitsemassa paikassa, lisämaksullinen. Ruokapaikat Visit Varkaus -nettisivuilla.

14.00–15.00 Taidekeskus Väinölä
Taidekeskus Väinölä on 105-vuotias idyllinen puutalo, joka toimi tehtaan johtajan ja virkailijoiden asuntona. Väinölä on ihastuttavan Naivistit Varkaudessa –kesänäyttelyn tyyssija.

15.15–16.15 Terassikahvila Torni
1950-luvun arkkitehtuuria edustavan Vesitornin laella toimii kesällä Terassikahvila Torni, jossa voi nauttia upeista näkymistä herkullisten tarjoilujen äärellä.

16.30 -17.45 Mekaanisen Musiikin Museo
Mekaanisen Musiikin Museon vauhdikas ja tarinoiden siivittämä opastettu kierros tutustuttaa museon hämmästyttävään soitinkokoelmaan. Ihmeelliset instrumentit ovat esillä suurissa, oman aikakautensa mukaisesti sisustetuissa saleissa.

 • Aikataulua voidaan muuttaa asiakkaan toiveiden perusteella.
 • Vaihtoehtoisena kohteena on tarjolla pääsymaksuton Varkauden Museot. Näyttely Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta esittelee paikkakunnan teollisuuden historiaa työntekijöiden näkökulmasta 1800-luvulta nykypäivään. Alakerran saleissa on kesällä 2020 taidenäyttelyssä suomalaista ekspressionismia vuosilta 1916-1922.
 • Retken kohteet Kinkamon Aaltoa lukuunottamatta ovat mahdollisia myös yksittäisille asiakkaille, jolloin tutustumiskierros tehdään omatoimisesti maksuttomilla kaupunkipyörillä Aalto Varkaus -karttaesitteen tai Tarinasoittimen mobiilioppaan avulla www.tarinasoitin.fi/varkausaalto.

Päiväretken hinta asiakkaan omalla bussilla

 • Ryhmäkoko 11–20 hlöä: 60 € / hlö
 • Ryhmäkoko 21–30 hlöä: 47 € / hlö
 • Ryhmäkoko 31–50 hlöä: 42 € / hlö

Hintaan sisältyvät palvelut:

 • Aalto-opastus valitun kuljetusvälineen kyydissä 
 • Tutustuminen Kinkamon Aaltoon, esittely ja kahvit
 • Opastettu kierros Mekaanisen Musiikin Museossa 
 • Pääsylippu Taidekeskus Väinölän Naivistit-näyttelyyn

Lounas asiakkaan valinnan mukaan, lisämaksullinen.
Terassikahvila Torni on pääsymaksuton kohde, tarjoilut lisämaksusta.
Kaupunkipyöriä saa lainaan maksutta ja Varkaus Aalto -karttaesite on maksuton.

Myynti:

Savonlinna Tours
Päivi Ruuskanen
+358 50 548 4004, sales@savonlinnatours.fi
www.savonlinnatours.fi

*********************************************************************

Ohjattu souturetki
VETTEN LAILLA – KIRKKOVENEELLÄ KINKAMOON

 • Voimassa:  Tiistaisin 30.6., 7.7., 14.7. ja 21.7.2020.
 • Lähtö klo 17.00 Viltinranta, Varkaus (säävaraus). Asiakkaat paikalle n. 10 min ennen.
 • Kesto n. 3 tuntia
 • Henkilömäärä max. 12 henkilöä / vene

Mahdollinen tilauksesta myös muina aikoina kesällä.

Nauti kesäisestä Saimaan järviluonnosta kirkkoveneellä soutaen ja virkistäydy kahvikupposen äärellä Alvar & Aino Aallon arkkitehtuuria ja designia ihastellen!

Hyppää mukaan vesiseikkailuun ja lähde soutamaan kirkkoveneellä Saimaan vesillä kohti historiallista Kinkamoa. Matkalla kuulet mielenkiintoisia tarinoita Varkauden alueen historiasta ja perillä pääset ihastelemaan Alvar Aallon arkkitehtuuria ja Aino Aallon designia kahvikupposen äärellä. Visiitin jälkeen suuntaamme kokan kohti Viltinrantaa ja soudamme takaisin kohti auringonlaskua.

Kirkkovenesoutu on mainio ja ympäristöystävällinen tapa nauttia kesäisestä Saimaan järviluonnosta. Se on hauskaa ja kuntoa kohottavaa. Arkiset kiireet unohtuvat, pääasiana on liikunnan ja yhdessäsoutamisen ilo.

Kinkamo on Alvar ja Aino Aallon yhteistyötä ja valmistui Warkauden Tehtaan Klubin viikonloppumajaksi 1939. Se on ensimmäinen Alvar Aallon toteutettu rakennus Varkaudessa. Sisustussuunnitelma on Aino Aallon käsialaa ja kalusteissa yhdistyy harvinaisesti ajan funktionalismi keskiaikaan viittaaviin mielikuviin. Kinkamo sijaitsee kauniissa rantamaisemassa mäntypuiden ympäröimänä. Nykyään siellä toimii yritys Kinkamon Aalto, joka tarjoaa juhla-, kokous- ja saunatiloja tilaisuuksiin sekä elämyksellisiä aktiviteetteja luonnon helmassa.

Souturetken tiedot

 • Kirkkovenesouturetkelle lähdetään Kommilan kaupunginosasta Viltinrannan venesatamasta. Kaleeriseura Enson Melaveikkojen edustajat ohjeistavat soutajia ennen lähtöä ja matkan aikana. Soudun lomassa he kertovat tietoja ja tarinoita reitin varrelta ja Varkauden historiasta.
 • Tunnin soudun jälkeen rantaudutaan Kinkamoon, jossa tutustutaan Alvar ja Aino Aallon yhteistyössä suunnittelemaan rakennukseen vuodelta 1939. Tarjolla on paikan esittelyn lisäksi pannukahvia/teetä ja makea kahvileipä. Virkistystauko kestää tunnin, jonka jälkeen soudetaan takaisin Viltinrantaan n. tunti.

Aikataulu

 • 16.50 Saapuminen Viltinrannan satamaan, valmistautuminen 
 • 17.00 Lähtö soutamaan kirkkoveneellä
 • 18.00 Kinkamon Aalto
 • 19.00 Lähtö Kinkamosta paluumatkalle
 • 20.00 Paluu Viltinrantaan

Ohjelmaan sisältyvät palvelut

 • Opastus kirkkovenesoutuun, Kaleeriseura Enson Melaveikkojen puolesta mukana perämies ja tahtiairopari (3 hlöä).
 • Opastus reitin varren kohteista ja alueen historiasta
 • Kinkamon Aalto, esittely ja pannukahvi/tee ja makea kahvileipä. Erityisruokavaliot huomioidaan ennakkoilmoitusten mukaisesti.
 • Varkaus Aalto -karttaesite

Retken toteutumisella säävaraus. 
Asiakkaat pyydetään tulemaan paikalle 10 min ennen lähtöä. Viltinrannan venesataman läheisyydessä on autoille parkkipaikka.

Fyysinen haastavuus: keskitaso. Ei edellytä aikaisempaa soutukokemusta.

Ulkoliikuntavarustus ja oma juomapullo. Elektroniikka on hyvä pakata vedenkestäviin pusseihin ja suosittelemme, että otat mukaasi vain tarpeelliset tavarat (veneessä rajallinen määrä tilaa).

Hinta
30 € /henkilö

 • Maksu käteisellä lähdön yhteydessä.
 • Ilmoittautuminen viimeistään samana päivänä klo 12 mennessä tekstiviestillä p. 040 574 3999. Paikkoja rajoitetusti

Retkeä järjestetään myös tilauksesta ryhmille, tarjouspyynnöt myynti@kinkamonaalto.fi

Tietoa muista Suomen Alvar Aalto -kohteista visit.alvaraalto.fi