Valitse taustaväri:

M/S Puijo risteilee kesällä 2017 Soisalon ympäri ja matkustajat voivat astua laivasta ja laivaan Varkaudessa. Kun laiva saapuu Taipaleen kanavalle, niin passuuväelle on luvassa leppoisaa kesäohjelmaa.

Lauantai 17.6.
M/S Puijo saapuu Kuopiosta klo 14.20
Maanantai 19.6.
M/S Puijo saapuu Savonlinnasta klo 14.10
Tiistai 27.6. 
M/S Puijo saapuu Kuopiosta klo 14.20
Perjantai 30.6.
M/S Puijo saapuu Savonlinnasta klo 14.10
Torstai 10.8. 
M/S Puijo saapuu Kuopiosta klo 14.10
Lauantai 12.8.
M/S Puijo saapuu Kuopiosta klo 14.10

Saimaan Laivamatkat
Laivaliput www.mspuijo.fi
Taipaleen kanavamuseo
Avoinna joka päivä klo 10-18, vapaa pääsy
Kanavarannan Kesäteatteri
Mummon mökki –ensi-ilta 17.6. klo 18, muut esitykset www.kanavarannankesäteatteri.fi
Tirlittan -ensi-ilta 1.7. kello 18, muut esitykset www.nimettomat.fi

Eri tapahtumapäivinä vaihtuvaa ohjelmaa mm.:

  • Keski-Savon Järvipelastajien pelastusnäytökset kaikkina passuupäivinä
  • Vanhat moottoripyörät, Veteraanimoottoripyöräklubi Kahvankiäntäjät 17.6.
  • Ruukin piian Tildan opastama kierros ”Taipaleen kultaiset vuodet” 19.6. ja 27.6.
  • Taidenäyttely Kanavamuseon pajassa heinäkuussa
  • Museopaloauto ja sammutuskalustoa 27.6.
  • Musiikkia, Varkauden Soittokunta ja Varkauden huuliharpistit 10. 8. ja 12.8.
  • Teatteriryhmä Nimettömien hahmoja 10.8. ja 12.8.
  • Kalakukko-katujunan Warkauden kuohuva vuosi 1917 -historiakierrokset 10.8. ja 12.8.

Lisätiedot:
Markku Mikkonen, puh. 040 732 8110

Ote Virpi Kaartisen kirjasta Koti Taipaleen kanavalla:

Laivoja passaamassa

Laivojen kulku Taipaleen kanavan läpi ei merkinnyt varkautelaisille ainoastaan sitä, että kanavalta voi mukavasti nousta laivaan ja matkustaa Kuopioon, Lappeenrantaan, ehkä Wiipuriin tai aina Pietariin asti. Kanavalla oli myös sosiaalista sisältöä. Mitä varhaisempi aika oli kysymyksessä, sitä tarkemmin väki kokoontui joskus arkiaamuisinkin, mutta aina kesäsunnuntaisin, kanavalle laivoja passaamaan.

Väkevästi tunnettiin varsinkin keväällä ensimmäisten laivojen tullessa eristäytyneisyyden murtuminen ja yhteyksien avautuminen. Laivoja passattaessa koettiin tuulahdus suuresta maailmasta. Laivat nimittäin pysähtyivät kanavalle ja purkivat usein lastiaan. Lähinnä kiinnostuksen kohteena oli se maailma, jonka laiva toi tullessaan. Laivan passaaja voi vaivihkaa katsella matkustavaisia ja ennen kaikkea tarkkailla uutta muotia ja vertailla pukeutumista. Laivassa saattoi nähdä hienon ryökkynän, jonka outo vaateparsi askarrutti pitkään.

Matkustajia poistui laivasta ja toisia nousi tilalle. Myös ne, jotka eivät jääneet Varkauteen, nousivat kävelemään kanavan laidalle ja riensivät kojun luo, jossa luki Watten butik. Siinä he joivat pullon jalostettua vettä eli seltterivettä, terveysjuomana käytettyä hiilihappopitoista kivennäisvettä. Sitä oli rahdattu Saksasta asti. Nimensä se oli saanut Niederseltersin kylän mukaan, jonka terveyslähteistä sitä saatiin.

Tavallisen varkautelaisen ihmeteltäväksi tarjoutui tällöin vieras elämänpiiri, sillä matkustajat olivat aina 1880-luvulle etupäässä herrasväkeä, säätyläisiä. Matkustavaiset olivat yleensä outoa väkeä, liikemiehiä, jopa ulkomaalaisia, korkeita virkamiehiä, maistereita ja ylioppilaita.

Laivat ja matkustajat herättivät suurinta mielenkiintoa, mutta kesken sulun aukaisemisen voi yllätys tulla maaltakin käsin. Kerrottiin kauppias Takalasta, että hänellä oli kerran rivakka ori kärrien eteen valjastettuna. Hän tuli maistissa eli prosenttivauhtia Varkaudesta päin. Kanavan kääntösilta oli auki ja puomi tien poikki. Ori ei pysähtynytkään puomiin, vaan laukkasi suoraan kanavaan. Takala ehti hypätä kyydistä. Ori menehtyi.