Valitse taustaväri:

Heijastinpuu – Tuo heijastin tai hae heijastin!

22.11.2018

HEIJASTINPUU
Varkauden kirjaston edessä 24.11. – 31.12.2018

”Hei, pikku veijari!
Onko sulla heijastin?
Yksi lakissa, kaksi takissa,
tarra pepussa, nauha repussa,
vielä saappaiden varressa
siis koko vaateparressa,
kiinnitetty huolella
kummallakin puolella.
Onhan ihme, jos ei huomaa
tätä valaistua kuomaa.”

Tämä Varpu Välimäen runo löytyy vanhasta 2. luokan Aapisesta nimeltä Hyvä Suomi 2 lukukirja ja viisaasti hän on riimit kirjoittanutkin!

Heijastinpuu valaisee varkautelaisten tietä ja on jatkoa Varkaudessa käynnissä olevaan NÄY OIKEESTI – KÄYTÄ HEIJASTINTA –kampanjaan. Onhan sinulla jo heijastin tai vaikkapa kaksi? Tule tutustumaan Heijastinpuuhun ja pian näyt varmasti pimeässä! Mutta mikä se semmoinen Heijastinpuu on? Heijastinpuu tuo valoa kaikille varkautelaisille 24.11. alkaen aina vuoden loppuun saakka ja sen löytää Varkauden kirjaston edestä. Heijastinpuun tärkeää tehtävää hoitamaan on valittu kookas kuusi jonka oksille jokainen voi tuoda omat käyttämättömät heijastimensa ja heijastinta tarvitseva voi puun oksilta puolestaan itselleen sellaisen hakea.

Tuo heijastin – hae heijastin! Kierrätystä parhaimmillaan ja täysin ilmaiseksi!
Heijastinpuu ”valaistaan” Varkauden joulukauden avajaisten yhteydessä lauantaina 24.11 ja silloin jokainen voi tuoda heijastimia puun oksille. Heijastinpuu on toiminnassa aina vuoden loppuun saakka. Tuothan puun oksille ehjän heijastimen, jossa on naru ja hakaneula tai muu kiinnitysväline. Pidetään kaikki yhdessä huolta siitä, että puu on kauniisti valaistu heijastimilla ja tuodaan jokainen hiukan valoa pimeään vuodenaikaan. Huolehditaan yhteistuumin siitä, että maahan pudonneet heijastimet ripustetaan takaisin puun oksille ja ympäristö pysyy siistinä. Niin helppoa se on! Tule ja tuo hyötykäyttöön heijastimet joita et enää itse käytä! Puun oksilta voi myös löytyä hauskoja uusia heijastimia joihin voit omasi vaihtaa. Yrityksetkin voivat tätä mahdollisuutta hyödyntää ja tuoda omia heijastimia esille.

Heijastinpuuta ovat perustamassa yhdessä Mekaanisen Musiikin Museo, Varkauden kaupunki & Kaupunginkirjasto, Navitas Yrityspalvelujen matkailuyksikkö ja yksittäiset varkautelaiset. Myös Itä-Suomen poliisi kehottaa kaikkia heijastimen käyttöön ja näin lisäämään omaa ja muiden turvallisuutta liikenteessä. ”Käyttäkää hyvät ihmiset heijastimia ja näkykää pimeässä” kannustaa komisario Harri Hauhia Itä-Suomen poliisista.

Mekaanisen Musiikin Museossa ajatus Heijastinpuun pystyttämisestä sai alkunsa Etelä-Suomessa Järvenpäässä toimivasta Villa Cooperista, jossa Heijastinpuu on ollut toiminnassa jo useana talvena. Saman idean samaan aikaan sai osuvasti myös varkautelainen toimittaja Kati Soininen nähtyään vastaavan puun Rovaniemellä. Näin paikkakuntalaisten oma aktiivisuus tuotti tämän hienon yhteisöllisen toteutuksen.

Heijastimien kierrätys on hyödyllistä ja hauskaa. ”Me ajattelemme, että toisen romu on hyvin usein toisen aarre ja kierrätys kannattaa aina. Koskaan ei tiedä miten hauskoja aarteita voi löytää.” kommentoi Katja Kempf Mekaanisen Musiikin Museosta. Lisäksi museon perheeseen kuuluu kolme koiraa joiden kanssa liikutaan paljon ulkona pimeään vuodenaikaan. ”Niin taluttajan kuin koirienkin näkyminen pimeässä on tärkeää. Ilman heijastimia liikkuminen on todella vaarallista itselle sekä muille tiellä liikkujille. Heijastin on halpa henkivakuutus sekä vastuullista toimintaa liikenteessä” Katja toteaa Ole välkky ja näy pimeässä!

Teksti Katja Kempf / Mekaanisen Musiikin Museo