Saimaa Kumppani Lake Saimaa - Purest Finland Alvar Aalto Cities
Valitse taustaväri:

Varkaus mukana Visit Alvar Aalto verkkopalvelussa

24.05.2018

Alvar Aalto -matkailureitti houkuttelee kulttuurinnälkäisiä kävijöitä uniikkeihin arkkitehtuurikohteisiin ympäri Suomen

Alvar Aallon arkkitehtuurin ympärille on rakennettu valtakunnallinen, matkailijoita palveleva verkkopalvelu visit.alvaraalto.fi . Sivustolta löytyy mielenkiintoinen ja edustava kokonaisuus Alvar Aallon arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä ympäri Suomen. Arkkitehtuurikohteiden lisäksi palveluun on koottu tasokkaita matkailupalveluja, jotka houkuttelevat paikallisen kulttuurihistorian, luontokohteiden sekä majoituspaikkojen ja lähiruoan äärelle.

Alvar Aallon tuotannon vanavedessä kulkevat matkailureitit tarjoavat nähtävää ja koettavaa niin pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa ja Järvenpäässä, pienen matkan päässä sijaitsevassa Lahdessa kuin pohjoista ulottuvuutta edustavalla Rovaniemelläkin. Kymijoen varren teollisuuspaikkakunnat Kotkan Sunilassa, Kouvolan Inkeroisissa ja Haminan Summassa, Ahlströmin ruukkialueet Porin Noormarkussa ja Euran Kauttualla sekä Varkauden seutu Saimaan rannalla kertovat tarinaa Aallon työskentelystä suomalaisen puunjalostusteollisuuden ja asuntosuunnittelun parissa. Mukaan matkalle on poimittu arkkitehdin varhaisimpia ja myöhäisimpiä suunnitelmia Alajärveltä ja Seinäjoelta sekä modernin arkkitehtuurin helmet Turusta ja Paimiosta. Jyväskylän lukuisten Aalto -kohteiden joukosta löytyy muun muassa arkkitehdin nimikkomuseo, joka tarjoaa sukelluksen Alvar Aallon laajaan tuotantoon ja henkilöhistoriaan pintaa syvemmältä.

Aalto Saimaan rannalla Varkaudessa

 

Varkaudessa vierailija pääsee tutustumaan vanhaan teollisuuskaupunkiin, johon Alvar Aalto on jättänyt kädenjälkensä.  Aalto aloitti Varkauden tehtaiden suunnittelijana 1930-luvun puolivälissä ja vaikutti tässä roolissa kymmenisen vuotta. Funktionalismin kärkijoukoissa vaikuttanut Alvar Aalto tähtäsi suunnittelullaan edistyksellisempään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan. 1940-luvulla tärkeäksi tavoitteeksi tuli myös jälleenrakentaminen ja sen järkevä toteuttaminen. Varkaudessa Aallon kynästä syntyi suunnitelmia niin teollisuusrakennuksia, asemakaavoja kuin tavallisten ihmisten koteja varten. Varkauden talotehtaasta valmistui satoja Aallon suunnittelemia tyyppitaloja ympäri Suomen. 

Varkauden ohjelmaan sisältyy opastettu kierros, jonka aikana esitellään Aallon vaikutusta Varkauden kaupunkisuunnitteluun, tutustutaan Aallon pientalotuotantoon ja Varkauden Talotehtaan Aallon suunnitelmiin pohjautuviin tyyppitaloihin. Käyntikohteena on Warkauden Tehtaan Klubin viikonloppumajaksi 1939 valmistunut Kinkamo, joka toimii nykyään juhla- ja kokouspalveluita tarjoavana matkailukohtena kauniilla paikalla järven rannalla.
Lisäksi on julkaistu Alvar Aalto -karttaesite ja mobiilikierros. Esite on jaossa mm. Varkaus Infossa Hotel Oscarissa ja Varkauden museossa. 

Alvar Aalto -säätiön koordinoiman verkkopalvelun sisältö on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä matkailualueiden asiantuntijoiden ja paikallisten palveluyrittäjien kanssa. Valtakunnallinen hanke on saanut avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta. Suomeksi ja englanniksi julkaistuun verkkopalveluun tuotetaan jatkossa lisää kieliversioita.

Lisätietoja:
visitvarkaus@varkaus.fi

Alvar Aalto -säätiö
Johtaja Tommi Lindh, tommi.lindh@alvaraalto.fi, puh. 044 562 1625
Alvar Aalto -matkailureitin tuottaja Noora Kiili, noora.kiili@alvaraalto.fi, puh. 044 976 7810
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi, puh. 040 168 5142