Lake Saimaa - Purest Finland
Valitse taustaväri:

Kämärin luontopolku

Luonnonkauniin Kämärin saaren 4 kilometrin pituinen luontopolku sijaitsee aivan keskustan tuntumassa ja onkin siitä syystä erinomainen vaihtoehto, jos haluaa tutustua Varkauden kauniiseen luontoon ilman pitkiä siirtymiä paikkojen välillä. Kämärin luontopolku alkaa saaren pohjoispäästä, Ämmäkosken rannalta ja kiertää Ämmäkosken ja Taipaleen kanavan välissä. Luontopolun varrella  on 16 rastipistettä, jotka on merkitty saukkotunnuksin. Tällä luontopolulla voit nauttia vehreästä luonnosta, Ämmäkosken virtaavan veden kohinasta ja hyvällä tuurilla jopa törmätä Varkauden nimikkoeläimeen, Saukkoon.

Katso lisätiedot www.visitvarkaus.fi/ Kämärin saari ja Ämmäkoski
Esittely & video Kämärin luontopolulta / Outdooractive


Peisin kunto- ja luontopolku

Harjurannan Joenmäenvuorella sijaitseva 4,3 kilometrin pituinen Peisin kunto- ja luontopolku kiertelee Harjurannan luontokirkon ja laavun läheisyydessä, joten kävelyllä on helppo piipahtaa samalla myös näissä kohteissa. Harjurannan luontopolku on nimetty Peisin kunto- ja luontopoluksi, koska perimätiedon mukaan polun läheisyydessä olevassa luolastossa asusti kesäisin 1900-luvun alkupuolella Peis-niminen mieshenkilö. Hänestä on olemassa varsin hupaisia tarinoita. Yhden tarinan mukaan hänen tapansa oli liikkua kesäisinkin vain suksilla. Polulta on hyvä poiketa Peisin luolastoon ihmettelemään ja vilvoittelemaan ja siirtymään ajatuksissaan taaksepäin jopa tuonne Peisin aikaan…

Katso Peisin polun esittely Retkipaikka-palvelussa 
Mobiilireitti ladattavissa sovelluksena Play Storesta ja App Storesta.

Valokuvaaja Timo Heinonen on kuvannut Harjurannan luontokirkon ja luontopolun kauneutta marraskuussa, katso kuvat täältä.

Lisätietoa Harjurannan kyläyhdistyksen nettisivuilta:
Peisin kunto- ja luontopolku

Kotkanpolun luontopolku

Joroisissa  sijaitseva 7 kilometrin pituinen Kotkanpolun luontopolku kulkee Kotkatharjun maastoissa, jotka ovat osin suojeltuja. Vierailu tällä luontopolulla on todella hieno kokemus ympäri vuoden, sillä jokainen vuodenaika tuo maisemaan oman sävynsä ja tuoksunsa. Kevät on täynnä linnunlaulua. Kesän helteellä lampien pinnan valo pysäyttää kulkijan. Hiljaisuus hivelee korvia syysaamun sieniretkellä. Pysähdy, hengitä ja katsele ympärillesi.

Lisätietoa Kotkanpolun luontopolusta:
www.joroinen.fi

Orinoron rotkon luontopolku

Soisalon saaressa Mustinmäessä Leppävirralla sijaitseva Orinoron rotko on suosittu koko perheen matkailukohde, joka ei jätä ketään kylmäksi. Kulje merkittyä luontopolkua jäätikköjen uurtamaan pystyseinäiseen rotkoon ja paista makkaraa lammenrannan laavulla. Orinoron rotkon pituus on noin 100 m ja syvyys suurimmillaan lähes 20 m. Rotkon pohjalla pulppuaa lähde ja lumi ja jää säilyvät siellä kesäkuulle saakka. Vierailija voi itse valita 3 kilometrin ja 7 kilometrin retkeilyreitin välillä. Lähtö luontopolulle tapahtuu Mustinmäen koululta tai Hanhiahontien pysäköintipaikalta.

Lisätietoa Orinoron rotkosta:
www.leppavirta.fi
Orinoron vaelluskartta.pdf
Orinoron rotko panoraama/saranat.fi/Varkauden museot

Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku

2 km pitkä luonto- ja ajatelmapolku sijaitsee Härmäniemessä. Maisema on vaihteleva ja käsittää mielenkiintoisia luontokohteita.  Polun varren neljäkymmentä kylttiä kertoo ympäröivästä luonnosta ja osa pysäyttää kulkijan ajatelmien äärelle. Noin 400m on pitkospuupolkua. Avoinna kaikille, polun varrella sijaitseva n. 12 hlön kota avataan ryhmille tilauksesta.
Luontopolulle on matkaa n. 4,5 kilometriä Harjurannantien risteyksestä Härmäniementietä pitkin. Selkärannantien risteyksen jälkeen oikealla on opastekyltti Ajatelmapolku ja parkkipaikka noin 10 autolle.

Yhteydenotot puh. 040 543 8771 tai marketta.pollanen(at)luontowoimaa.fi

Lisätietoa Harjurannan kyläyhdistyksen nettisivuilta:
Kotakallion luonto- ja ajatelmapolku

Pieksämäen VedenjakajaReitistö

Monipuolinen reitti polveilee harjumaiseman, hiekkakankaiden ja hienon suoluonnon äärellä. Kohtaat myös muistoja vanhoista asukkaista. Reitiltä ei eksy ja lähimmälle tielle ei ole pitkä matka. Matkan varrella löytyy myös laavuja ja telttapaikkoja. Katso  VedenjakajaReitistön reittikartta

www.vedenjakajareitisto.fi